Presentatie Brand Effect onderzoek

2 minuten leestijd (468 woorden)
Dinsdag presenteerde Joris van Heukelom de resultaten van IAB’s eerste Online Brand Effect onderzoek. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een interactieve middag in Hotel Arena.
Er is op dit moment geen mediumtype dat zo snel groeit als digitaal. Digitale reclame is in de laatste 10 jaar van 100 miljoen naar één miljard euro omzet gegroeid. Toch wordt deze jaarlijkse groei bedreigd door een toenemende kloof tussen adverteerders en digitale publishers. Dit is met name zichtbaar in de rol die digitale marketing speelt bij het bouwen van een merk. Er is een duidelijke toename te zien in bestedingen op het gebied van performance. De bestedingen gericht op branding van merken, zoals naamsbekendheid of imago, blijven echter ver achter. Adverteerders raken de weg kwijt in het digitale ecosysteem en uitgevers, reclame- en mediabureaus weten adverteerders hier onvoldoende in te sturen en transparantie te bieden. Het grote potentieel van digitale media wordt door marketeers nog onvoldoende benut. IAB Nederland deed een verkennend, maar tevens uitgebreid onderzoek naar de oorzaken hierachter. Er zijn diepte-interviews gehouden met de top 20 grootste adverteerders van Nederland en er zijn surveys afgenomen onder de uitgevers.

Onderaan dit bericht kan de whitepaper ‘Merkeffecten via digitale media’ worden gedownload dat is verschenen naar aanleiding van het onderzoek en waarin de bevindingen staan. Hier alvast enkele opvallende resultaten.
  • Er is bij adverteerders behoefte aan digitaal strategisch overzicht. Budgetten voor digitale marketing zijn nu vaak verdeeld over verschillende plekken en verschillende teams.
  • Om budget op online in te zetten is vaak complex. Er zijn teveel partijen met specifieke doelgroepen en bereiken. Ook moet vaak verschillende soorten content worden gemaakt, wat over het algemeen duur is.
  • Adverteerders worstelen met het kennisniveau op het gebied van online in vergelijking met publishers. Goede input als het gaat om creatieve concepten is iets wat adverteerders juist weer missen bij publishers.
In een presentatie liet Joris van Heukelom de vragen voorbij komen die in het onderzoek zijn gesteld aan de deelnemende publishers en adverteerders. Op deze manier lichtte hij de resultaten van het onderzoek toe en schetste hij gelijk ook een kader bij die resultaten. Verder benadrukte Van Heukelom dat de resultaten de perceptie van publishers en adverteerders weergeeft.

Aansluitend op de presentatie van de whitepaper was er een inspirerende presentatie door Kelly McConville over de Philips social advertising case ‘Obsessed with sound’. Deze campagne maakte Philips in samenwerking met het Metropole Orchestra. Daarnaast ging Kelly  dieper in op de enorme bereikscijfers van de campagne en de effecten die de campagne had op de sales van de producten uit de Philips Fidelio range.


Na de presentatie van Kelly McConville vond een panelgesprek plaats met adverteerders en publishers. De deelnemers aan het panel waren Jeroen de Bakker (Lab1111), Arthur Herpel (Universal Media), Roderik de Maar (Beiersdorf Northern Europe), Marc Stubbé (Sanoma Media) en Nini Spits (De Persgroep).