Online Adspend Study 2011 H1

2 minuten leestijd (402 woorden)

Digitale reclame groeit met dubbele cijfers
Reclame op mobiel nog steeds in kinderschoenen
– Download het gehele rapport via de link onderaan dit bericht –

De Nederlandse online advertising markt behaalde in het eerste halfjaar van 2011 een netto omzet van 507 miljoen euro. Dat is 10% meer ten opzichte van het eerste halfjaar in 2010. Dit blijkt uit de Online Adspend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB, de brancheorganisatie voor de online advertising en interactieve marketing industrie.
De auto-industrie gaf het eerste halfjaar van 2011 het meeste uit aan online advertising en was verantwoordelijk voor 12% van de totale omzet. De financiële dienstverlening en producenten van consumentengoederen volgen met respectievelijk 10% en 8%. Voor 2012 verwachten de ondervraagde ondernemers vooral een sterke groei binnen de markt van consumentengoederen. “Het is kraakhelder dat de grote merken langzaamaan allemaal het digitale domein vinden. De vraag naar radicalere adformats, die uiterst geschikt zijn om merkdoelstellingen te realiseren is groot. Dit valt in de categorie CPM. Hier zien we nu, maar ook voor de toekomst nog een groot groeipotentieel. De advertentiemarkt voor Mobiel en Tablets is vrijwel onontgonnen, hier liggen kansen voor innovatie”, aldus Joris van Heukelom, voorzitter IAB.

“Het eerste halfjaar van 2010 was een economisch zware periode, dat verklaart voor een deel de relatieve sterke groei van 10% in de eerste helft van 2011. De online uitgevers hebben voor de komende tijd wederom positieve groeiverwachtingen. Echter, ook nu zitten we in economisch moeilijke tijd, het is dus spannend of een sterke groei echt behaald wordt ”, zegt Roel van Rijsewijk, inhoudelijk verantwoordelijk voor het Online Business Innovation programma binnen Deloitte.

Download hier het rapport 

Ten slotte besteedt het onderzoek aandacht aan ‘automated trading’, de geautomatiseerde in- en verkoop van online advertentieruimte. Deze vorm van advertising is steeds meer in opkomst en stelt bedrijven in staat nog beter op een specifieke doelgroep te richten. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde uitgevers deze vorm van advertising al aanbiedt, met name de grotere ondernemingen. Daarmee is ‘automated trading’ inmiddels verantwoordelijk voor 11% van de omzet uit display advertising.

Over het onderzoek
Voor de Online Adspend Study H1 2011 zijn in opdracht van IAB 32 grote Nederlandse internetuitgevers ondervraagd, die samen meer dan 334 websites vertegenwoordigen. De studie is uitgevoerd door Deloitte’s Online Business Innovation groep. Klik hier voor meer informatie over het Nederlandse bestedingsonderzoek en voor internationale IAB bestedingsonderzoeken.