Na ads.txt nu ook app-ads.txt

2 minuten leestijd (441 woorden)

Inmiddels is ads.txt, een initiatief van IAB Tech Lab dat is uitgerold in mei 2017, een breed gedragen oplossing binnen de programmatic industrie. Ads.txt heeft de transparantie binnen programmatic advertising aanzienlijk vergroot en publishers meer controle gegeven over hun inventory om zodoende advertentiefraude te voorkomen. Helaas bood ads.txt nog geen oplossing voor app inventory, maar daar is nu een oplossing voor gevonden: app-ads.txt.

Ads.txt in het kort
Voor degenen die niet bekend zijn met de term ads.txt: met behulp van ads.txt kan een publisher zijn eigen inventory autoriseren. Aan de inkoopkant is er vervolgens de mogelijkheid om te filteren op geautoriseerde inventory en daarmee wordt het derde partijen onmogelijk gemaakt nog langer 'fake inventory' te verkopen. Voor ads.txt was deze standaard er niet, met als gevolg dat het mogelijk was dat adverteerders niet de inventory kochten die ze dachten te kopen.

App-ads.txt de oplossing voor app inventory
Tot afgelopen maart bood ads.txt helaas nog geen oplossing voor app inventory. En dat was een gemis, aangezien de advertentiebestedingen in-app alleen maar toenemen en daarmee ook de interesse van fraudeurs. Ondanks de laagdrempelige implementatie leert een eenvoudige controle door de IAB Nederland Taskforce Mobile dat veel grote uitgevers in Nederland app-ads.txt nog niet geïmplementeerd hebben. Wel geeft zowel TMG als DPG Media aan app-ads.txt op korte termijn te implementeren. De demand-producten-afdeling van Google heeft aangegeven om het app-ads.txt protocol te gaan handhaven. Bij verkopers die ongeautoriseerde inventory verkopen, zal op termijn niet meer worden ingekocht.
Stappenplan implementeren app-ads.txt
Hoe eenvoudig het toevoegen van app-ads.txt is, blijkt wel uit de onderstaande drie stappen die uitgevers die al gebruikmaken van ads.txt nog maar hoeven te doorlopen:

Stap 1
Creëer een app-ads.txt-file. Het ads.txt-bestand is hierbij een goed uitgangspunt, aangezien app-ads.txt hetzelfde format gebruikt. Zie voor meer informatie de ads.txt specification.

Stap 2
Zorg ervoor dat app-ads.txt benaderbaar is via een url naar keuze.

Stap 3
Plaats de url waar het app-ads.txt-bestand gehost is onder Contactdetails van de app in de Google Play Store. Andere app stores worden nog niet ondersteund.

Vraag of opmerking over ads-app.txt?
Mocht je liever eerst nog uitgebreidere documentatie over ads.txt willen raadplegen, dan kun je het best de ads.txt specification van IAB Tech Lab downloaden. Specifieke informatie over app-ads.txt is te vinden in Authorized Sellers for Apps (app-ads.txt). Als je verder nog vragen hebt, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.