Arjen Hoek benoemd tot nieuwe voorzitter Taskforce Search

5 minuten leestijd (922 woorden)

De rol van taskforcevoorzitter op je nemen midden in de coronapandemie zou bij de meeste mensen voor een flinke dosis extra stress zorgen. Zo niet bij Arjen Hoek. Door zijn jarenlange achtergrond als lid van de taskforce en zijn rol als Sr. Strategic Account Manager bij Microsoft blijft hij zelfs in de meest hectische situaties rustig en bewaart hij het overzicht. Ondanks alle uitdagingen is hij dan ook heel relaxed als voorzitter van de Taskforce Search begonnen. Vertrekkend voorzitter Gina van den Bogaard ging in gesprek met Arjen en vroeg hem naar zijn plannen en ambities.

Arjen, allereerst gefeliciteerd met je benoeming tot voorzitter. Als je het aan mij vraagt een logische vervolgstap, aangezien je al drie jaar actief bent binnen de taskforce. Maar ik kan me voorstellen dat er in je omgeving verbaasd is gereageerd op het feit dat je in zo'n onrustige periode zo'n grote vrijwilligersrol op je neemt.
Nee hoor, de mensen die mij goed kennen weten dat dit soort uitdagingen mij alleen maar meer motiveren om het verschil te maken. Ondanks COVID-19 zie ik een rooskleurige toekomst voor searchmarketing. Search was al het belangrijkste online kanaal voor adverteerders en nu consumenten vanwege corona steeds meer tijd online doorbrengen, zal de interesse in het kanaal alleen maar toenemen. Des te belangrijker is het dan ook dat we als IAB Nederland onze leden blijven informeren en adviseren over de mogelijkheden van searchmarketing.

COVID-19 is niet het enige wat voor verandering zorgt. Nog niet zo lang geleden is bekendgemaakt dat per 1 januari 2021 VEA en IAB Nederland officieel fuseren. Hoe zie jij de rol van deze nieuwe vereniging binnen het (digitale) advertisinglandschap?
Op basis van wat ik gehoord heb in de wandelgangen is de verandering zeer positief ontvangen in de markt. Ik heb gezien dat op internationaal niveau soortgelijke discussies in verschillende landen lopen. Wat dat betreft is het mooi om te zien dat Nederland voorloper is op dat vlak. Inhoudelijk is mijn verwachting dat creatie en de consument daarmee een prominentere positie krijgen binnen de taskforces, wat voor search een mooie toevoeging is. Op dit moment gaat het bij creatie in search vooral om CTR's en CPA's, maar ik denk dat we als searchindustrie ook moeten nagaan of de consument zich wel begrepen, gehoord en welkom voelt.

Creatie is inderdaad, naast data, media en technologie, een van de vier pijlers waar de nieuwe vereniging (VIA) zich op richt. Hoe zal de markt die pijlers terugzien in jouw taskforce?
Deze pijlers waren er altijd al, we benoemden ze alleen misschien nooit zo expliciet. Kijk bijvoorbeeld maar naar de recent gepubliceerde Whitepaper voor search automation. Deze whitepaper bevatte onder andere de hoofdstukken Data-activatie (Data), Campagnecreatie (Creatie) en Tooling (Technologie). Wat betreft media moet ik direct denken aan de blogserie over Marketplaces en ons aankomende Search Marketing Thursday-event over search buiten zoekmachines.

Search Marketing Thursday is het eerste evenement dat onder jouw leiding wordt georganiseerd. Kun je hier wat meer over vertellen?
Als je het zo zegt, lijkt het wel heel erg of ik de baas ben, hahaha, maar mijn stijl is net als die van jou, Gina, we doen het als een team zonder hiërarchie. Maar het klopt inderdaad dat ik deze Search Marketing Thursday als voorzitter officieel zal openen. En dat is heel gaaf, zeker omdat dit event gaat over organische en betaalde optimalisatie voor zoekopdrachten buiten de zoekmachines Google en Bing. Je kunt hierbij denken aan zoekgedrag op Pinterest, Marktplaats en YouTube. Er wordt overal gezocht en tegelijkertijd worden dergelijke platformen veel minder geoptimaliseerd. Wij willen de searchspecialisten leren hoe ze dit zoekgedrag beter kunnen benutten. Bovendien laat dit ook zien dat dit specialisme niet alleen toepasbaar is op search, maar ook dichter tegen andere disciplines aan kruipt. Geïnteresseerden kunnen zich hier voor het webinar aanmelden.

Dat klinkt goed zeg, ik ben erbij! Maar Search Marketing Thursday is vast niet het enige waar jullie mee bezig zijn. Kun je een tipje van de sluier oplichten van de eerste deliverables die er dit jaar nog aan komen?
Voor 2020 staan er nog een aantal activiteiten gepland. We hebben bijvoorbeeld een vierdelige blogserie over search automation geschreven die reeds op Marketingfacts is verschenen. Automation is een belangrijk thema omdat adverteerders enerzijds hiermee betere resultaten behalen en anderzijds er steeds meer 'gedwongen' automatisering plaatsvindt. Steeds meer campagnes zullen (volledig) geautomatiseerd worden, waardoor de rol van de searchmarketeer gaat veranderen. In plaats van het toevoegen van zoekwoorden en het aanpassen van biedingen zal de searchmarketeer steeds meer strategische werkzaamheden krijgen waarbij het gaat om het optimaal benutten van algoritmes.

Automation wordt dus een belangrijk thema, snap ik helemaal. Zijn er nog andere topics waar jullie de markt bij gaan ondersteunen?
Uiteraard. Samen met de andere taskforces en werkgroepen zullen we ons ook meer gaan focussen op privacy. Ik denk namelijk dat de gemiddelde searchmarketeer de impact van de ontwikkelingen op het gebied van privacy onderschat. Searchmarketeers zijn momenteel te afhankelijk van (third-party) cookies en de toekomst van searchmarketing in een cookieless era zal er echt anders uit gaan zien. Dit is een ontwikkeling die we samen doormaken en waarbij we elkaar gaan helpen.

Wil jij graag mee werken aan deze mooie thema's en plannen? Stuur dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Arjen gaat je alles vertellen!